Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w powiatowym konkursie kulinarnym”Ciekawe danie z jajem na wielkanocnym stole”.
To już tradycja, że Gmina Stare Bogaczowice – największy producent jaj konsumpcyjnych w rejonie – zaprasza do kulinarnej zabawy.
Wystarczy ugotować danie, w którym główną rolę odgrywa jajo.
Jak co roku konkurs wspiera Powiat Wałbrzyski, dzięki czemu mamy wspaniałe nagrody do rozdania. Każdy z uczestników otrzyma podziękowanie z udział w konkursie.
Zgłoszenia w Gminnym Centrum Biblioteczno – Kulturalnym w Starych Bogaczowicach pod nr tel. 748443503 – partnera konkursu.
Konkurs – degustacja potraw oraz rozstrzygnięcie odbędzie się w Pałacu Struga 24 marca 2018 w godz. 14.00 -17.00.
Regulamin konkursu kulinarnego
„Ciekawe danie z jajem na wielkanocnym stole”
- Organizator konkursu:
Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacyjno –Społeczna „Polny Kwiat” z siedzibą w Starych Bogaczowicach, 58-312, przy Ul. Głównej 209a.
Organizacja konkursu została dofinansowana przez Powiat Wałbrzyski.
Partnerem konkursu jest Gminne Centrum Biblioteczno – Kulturalne w Starych Bogaczowicach
Data i miejsce rozstrzygnięcia konkursu:
Prezentacja konkursowa i degustacja potraw odbędzie się 24 marca 2018 podczas Jarmarku Wielkanocnego w Pałacu Struga. Potrawę należy dostarczyć w godzinach między 14.00 a15.00
- Cel konkursu:
- promocja regionu poprzez wylansowanie potrawy regionalnej z jajami,
- prezentacja kuchni regionalnej,
- wymiana doświadczeń i przepisów.
- aktywizacja i integracja mieszkańców gmin powiatu wałbrzyskiego
- Adresaci konkursu:
- Konkurs adresowany jest do mieszkańców powiatu wałbrzyskiego w każdym wieku oraz reprezentujących różne środowiska.
- Warunki uczestnictwa:
- Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przygotowanie potrawy, w której jednym z głównych składników są jaja. Wypieki słodkie wyłączone są z konkursu.
- Do konkursu może przystąpić mieszkaniec powiatu wałbrzyskiego
- Przystąpienie do konkursu następuje poprzez zapoznanie się z regulaminem konkursu oraz wypełnienie formularza zgłoszeniowego, który należy dostarczyć do Gminnego Centrum Biblioteczno – Kulturalnego ul. Główna 148, 58-312 Stare Bogaczowie, tel. 748443503, lub przesłać skan wypełnionego i podpisanego zgłoszenia meilem na adres:
fundacja-polnykwiat@wp.pl
- Ostateczny termin nadsyłania zgłoszeń upływa 24 marca 2018 roku.
- Uczestnicy konkursu są zobowiązani do dostarczenia w dniu imprezy już przygotowanych potraw na miejsce oficjalnego rozstrzygnięcia konkursu i zaaranżowania stoiska wystawienniczego, z uwzględnieniem degustacji przez komisję konkursową
- Uczestnicy przygotowują konkursowe potrawy na własny koszt
- Organizatorzy podczas trwania konkursu ze względu na warunki polowe nie zapewniają dostępu do kuchni, tym samym na miejscu rozstrzygnięcia konkursu nie będzie możliwości podgrzania potraw. W przypadku przygotowania przez uczestników ciepłych potraw należy je dostarczyć w termosach lub innych naczyniach zabezpieczających ciepło.
- Ocena prac:
Oceny potraw dokona Komisja Konkursowa powołana przez Organizatorów. Będzie oceniać :
- smak potrawy,
- oryginalność
- łatwość przyrządzenia
- wygląd potrawy
- aranżację stoiska wystawienniczego
- dostarczenie przepisu w wersji papierowej
- tradycje związane z obchodami Świąt Wielkanocnych
Decyzje komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
Rozstrzygniecie konkursu i wręczenie nagród nastąpi 24 marca 2018 o godz. 16.00 na terenie Pałacu Struga.
- Komisja konkursowa:
Komisja obradować będzie w dniu 24 marca w godz. 15.00 – 15.45
W skład Komisji Konkursowej wejdą:
- Przedstawiciel Fundacji Edukacyjno – Społecznej „Polny Kwiat”
- Przedstawiciel lokalnej firmy zajmującej się produkcją jaj konsumpcyjnych
- Przedstawiciel z branży gastronomicznej
- Nagrody:
- Komisja konkursowa przyzna następujące nagrody:
- za zajecie I miejsca uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom oraz nagrodę rzeczową o wartości 200 zł.
- za zajęcie II miejsca uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom oraz nagrodę rzeczową o wartości 120 zł.
- za zajęcie III miejsca uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom oraz nagrodę rzeczową o wartości 80 zł.
- pozostali uczestnicy otrzymają grobne upominki rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy.
- Postanowienia końcowe:
- Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć i informacji o zwycięzcach i uczestnikach konkursu,
- Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych. Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie,
- Regulamin konkursu jest udostępniony do wglądu w siedzibie Gminnego Centrum Biblioteczno – Kulturalnym w Starych Bogaczowicach przy ul. Głównej 148, a także na stronie internetowej www.fundacjapolnykwiat.cba.pl oraz www.centrum.pbox.pl .
- Wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin, ustalają organizatorzy.
- Kontakt:
Dodatkowe informacje udzielane są pod numerem tel. 748443503.
Zapraszamy do udziału i życzymy smacznych pomysłów!